Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach otworzył Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych
16 listopada 2021 r. w Skierniewicach został oficjalnie otwarty obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Od dziś może on służyć zarówno nauce, jak i praktyce!
Fot. 1. Widok budynku Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych z zewnątrz.
Centrum jest odpowiedzią nauki na potrzeby ogrodników i mniejszych przedsiębiorców - przetwórców produktów ogrodniczych. Będzie to miejsce nie tylko prowadzenia badań, lecz także przygotowania technologii i podejmowania wyzwań związanych z tworzeniem nowych produktów, jakich dziś oczekuje rynek. Takie wrażenie mógł odnieść każdy z uczestniczących w otwarciu gości.
W oficjalnym otwarciu obiektu CPPO uczestniczyli: Pan Grzegorz Schreiber - Marszałek Województwa Łódzkiego, Pan Krzysztof Ciecióra - podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Ewa Wendrowska – radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, Pan Krzysztof Jażdżyk - prezydent Miasta Skierniewice, Pan Dariusz Grzebelus - przewodniczący rady naukowej Instytutu, Pan Rafał Ambrozik - senator PiS, Pan Witold Boguta - prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Pani Barbara Groele – przedstawicielka Krajowej Unii Producentów Soków. Odczytane zostały także adresy od Pana Mateusza Morawieckiego - Prezesa Rady Ministrów, Pana Przemysława Czarnka - Ministra Edukacji i Nauki oraz Pana Bogdana Pomianka z Departamentu Wspólnej Polityki Rolnej MRiRW.
Wśród gości byli przedstawiciele firm biorących udział w realizacji projektu CPPO – Woj-Art i EkoEnergia, pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa - PIB oraz pracownicy emerytowani. Za przybycie dziękujemy mediom ogólnopolskim, lokalnym i branżowym.
Pani Dyrektor przedstawiła historię związaną z obiektem, od samego pomysłu na jego realizację po ostateczne decyzje dotyczące doboru wyposażenia. Pani Dyrektor ma nadzieję, że w CPPO będą powstawały projekty produktów na miarę obecnych i przyszłych czasów, takie, których szuka coraz bardziej wymagający konsument.
Fot. 2. Mówimy do przedsiębiorców: zaprojektuj z nami swój sukces - przekazała podczas oficjalnego otwarcia obiektu prof. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu.
W obiekcie znajdują się dwie specjalistyczne hale technologiczne. Pierwsza z nich przystosowana do produkcji szerokiej gamy soków, nektarów, przecierów i produktów zagęszczanych oraz druga do produkcji suszy owocowych i warzywnych.
Fot. 3. Część wyposażenia technologicznego Centrum.
Aby lepiej poznać zarówno oczekiwania, jak i opinie rynku o projektowanych produktach w sąsiedztwie działu technologicznego zaplanowano dział badań konsumenckich i sensorycznych. Oprócz klasycznej pracowni badań sensorycznych, w Centrum zaprojektowano specjalną przestrzeń warsztatową umożliwiającą bezpośredni kontakt różnych grup interesariuszy i sprzyjającą efektywnej komunikacji w formule Living-Lab (tzw. żywego laboratorium).
Komentarze
Brak komentarzy